Marnik D'Hoore

Wat op mijn pad komt en ik wil delen

December 19th, 2017

Kris Peeters wil jouw bedrijf mee helpen (micro) managen!

In De Morgen deze week: “Kris Peeters: Verplicht bedrijven afspraken te maken over e-mails na de werkuren"

In het kort: “Peeters wil daarmee iets doen aan de stress die mensen krijgen als ze 's avonds laat hun werkmails nog lezen”.

Drie extra vragen komen bij mij op als ik zoiets lullig lees:

Eerste vraag
Moeten we dan ook afspraken maken over het gebruik van de vele andere tools? Whatsapp, Facebook, Slack, … of andere vormen van digitale communicatietools. Want email is heus niet het enige communicatiemiddel die bedrijven en mensen individueeel anno 2017/2018 hanteren. Allemaal tools trouwens die voor privé en werk door elkaar gebruikt worden.

Tweede vraag
Moeten we dan ook afspraken gaan maken over de tal van andere vrijheden en voordelen die bedrijven hanteren?
- De tijd dat iemand op het werk spendeert op Facebook of andere sociale media
- De tijd dat iemand privé telefoons en sms’n mag doen
- De lunches die soms wat langer mogen uitlopen
- Flexibiliteit in werkuren omdat iemand toch nog even naar de bank of dokter kan, zonder hiervoor verlof te moeten nemen
- (*)

(*) Vul de lijst aan met zaken die in jouw bedrijf van toepassing zijn en de hele organisatie vormgeven hoe elk lid binnen de organisatie mag en kan fungeren. Met zijn pro’s en zijn contra’s voor alle partijen

Derde vraag
Moeten we dan ook afspraken maken hoeveel privétijd mensen ‘smorgens en ’s avonds mogen spenderen op hun smartphone? Want ook dat kan een negatieve impact hebben op slaapkwaliteit, stress en concentratie in het algemeen. Wat dan weer een negatieve impact kan hebben op de kwaliteit van iemands werk.

Wat mij betreft niet. We leven in een fase waarbij de maatschappij evolueert en waarbij technologie en alle communicatie mogelijkheden nu éénmaal een impact hebben op de bedrijfswerking maar ook op iemands privé leven. Met al zijn pro’s en zijn contra’s.

Mensen krijgen heus geen burnout omdat afspraken rond email verkeer niet aan banden werd gelegd. Ook zullen we geen burnouts voorkomen of oplossen door plots wel afspraken te maken rond e-mail verkeer. Een burnout krijg je door een opeenstapeling van tal van factoren. nl. Werkdruk, privé situatie en je persoonlijkheid.

Wat bedrijven vooral moeten doen is het creëren van een sterke bedrijfscultuur. Een hoge werkdruk aan je mensen opleggen waarbij het normaal wordt dat mensen elke dag tot ’s avonds laat moeten werken (al dan niet emails beantwoorden) maakt onderdeel uit van een (in dit geval destructieve) bedrijfscultuur.
Omgekeerd ook. Een aantrekkelijke bedrijfscultuur creëren waar oorspronkelijk medewerkers voor hebben gekozen om voor dit bedrijf te werken of te blijven werken.

Email is een onderdeel van de bedrijfscommunicatie tussen het volledige bedrijfsteam onderling, naar klanten toe en naar leveranciers toe. Als we mensen zoals Kris Peeters toelaten om dergelijke bedrijfsactiviteiten aan banden laten leggen, dan laten we toe dat zij mee aan het (micro) managen zijn binnen een bedrijf. Dan bepalen ze mee een deel van die volledige cultuur en waar elk bedrijf zelf verstandig genoeg moet zijn hoe ze die cultuur en dergelijke afspraken vorm geven.

Laat ons de overheid ver weg houden van dergelijke vorm van bemoeienis en mirco-management. Op het einde van de dag zijn wij als bedrijfsleider verantwoordelijk voor de hele lijn binnen ons bedrijf. Werking, cultuur, structuur, omzet, winst, legal, milieu, noem maar op. Dus ook hoe je omgaat met medewerkers en e-mail verkeer. Als bedrijfsleider zal ik de afspraken wel zelf met mijn team maken.

Als Kris iets wil bijdragen laat hem dan vooral nadenken over hoe hij bedrijven kan fasciliteren om die sterke bedrijfsculturen te kunnen creëren. En als er een achterban te verdedigen valt, voedt hen dan op met middelen die bedrijven en hun mensen stimuleren ipv belemmeren.